Hogyan működik a VoLTE?

 

2023. június 1-jétől a VoWIFI technológián belföldről indított hálózaton belüli díjmentes hívás opció kivezetésre került, a továbbiakban a belföldről indított normál díjazású tarifával megegyező díjazással tud hálózaton belül hanghívást indítani.

VoLTE (voice over LTE): hanghívás LTE-n, azaz 4G-s adathálózaton keresztül

Működése: A 4G-s adathasználatra képes készülékek egy hívás indításakor automatikusan a 4G hálózathoz kapcsolódnak a VoLTE technológián keresztül

Előnye:

  • Gyorsabb hívásindítás: kicsöngés előtti idő érezhetően lerövidül, a hívott számhoz kapcsolódás akár kevesebb mint 2 másodperc, ez a hagyományos híváshoz képest akár 2-3x gyorsabb a DIGI hálózatán belül. A Magyarországon is megszokott hagyományos mobilhálózatokkal ellentétben a DIGI rendszerében nincs szükség 4G technológiáról 2G-re váltani a hívás indítása előtt, mivel az azonnal elindul 4G hálózaton.
  • HD hangminőség: tiszta, kiváló hangminőségű hívás. A VoLTE technológia maximális kihasználásához, azaz a magasabb hangminőség érdekében a hívó és a hívott félnek egyaránt VoLTE hálózathoz kell csatlakoznia.
  • Internetezés 4G-n hívás közben: A készülék a teljes beszélgetés ideje alatt képes egyszerre 4G/LTE internetkapcsolatot biztosítani (pl.: beszélgetés közben térkép, navigáció stb. egyidejű használata, illetve SMS-t fogadása/küldése)
  • Hosszabb akkumulátoros üzemidő: a VoLTE/4G technológia a hagyományos technológiákhoz képest kevésbé terheli az akkumulátort.

A hívó fél részéről szükséges feltételek:

  • VoLTE/4G képes készülék (kizárólag olyan készülékekkel használható, mely támogatja az adott technológiát és a készülék gyártója engedélyezi a DIGI hálózatához való csatlakozást). 
  • 4G-s lefedettségi területen tartózkodás a hálózat eléréséhez (lefedettségi térképet ITT találja)
  • interneteléréssel rendelkező Wi-Fi hálózathoz kapcsolódás